Wawancara Bersama Muzaf Ahmad, Bahagian 2

Gambar_profil_Muzaf_Ahmad

Sesi kali ini membicarakan novel terbaru Muzaf Ahmad bertajuk Kuantum Dalam Jemala

kuantum

Berikut adalah sedutan daripada Laporan Penghakiman Musim Ke-4 untuk novel ini:

Kuantum dalam Jemala mengambil latar di Malaysia, tahun 2050 dengan memunculkan watak Ahmad Fayyadh, Dr. Erika dan Tuan Roslan (ayah Ahmad Fayyadh). Ahmad Fayyadh melawat ayahnya yang sedang menerima rawatan. Kedua-duanya seolah-olah sedang berkomunikasi (cuma berlaku dalam minda masing-masing kerana Tuan Roslan sedang koma).

Pada satu sesi wawancara di radio, Ahmad Fayyadh bersama Dr. Joshua Ameen diwawancara tentang kejayaan anak Malaysia dalam bidang perkomputeran kuantum, terjadi serangan sehingga konti radio bergegar. Manakala, di hospital Tuan Roslan cuba bersuara atau berkomunikasi. Tanpa disedari, Ahmad Fayyadh dan Tuan Roslan sebenarnya sedang diintip.

Susulannya apabila disedari, Ahmad Fayyadh segera melarikan ayahnya. Ketika itu, ada usaha Dr. Joshua, melalui isterinya Dr. Erika cuba melambatkan penyembuhan Tuan Roslan. Di rumah Dr. Joshua, Ahmad Fayyadh menunjukkan cip kuantum. Dia merancang memasukkan cip itu ke dalam otak ayahnya.

Sementara, Dr. Erika secara sulit bekerjasama dengan Heksagons Inc. — menduplikasi mikrocip kuantum untuk ciptaan inovasi manusia cyborg. Dr. Erika mendesak Dr. Joshua menghentikan kerjasama dengan Ahmad Fayyadh untuk mengimplan mikrocip kuantum. Dr. Joshua, menyatakan ia penting untuk mengesan perancangan teroris. Dr. Joshua menghubungi Ahmad Fayyadh, membatalkan persetujuan awalnya untuk melakukan pembedahan.

Ahmad Fayyadh melarikan ayahnya ke Dubai ekoran keengganan Dr. Joshua membantu serta terdapatnya ancaman pengganas. Proses mengimplan cip di Dubai berjaya. Selesai pembedahan, mereka pulang ke tanah air. Melalui ‘komunikasi’ antara Ahmad Fayyadh dengan ayahnya, dia memperoleh maklumat tentang Krauss, dan tentang ibunya, Fatimah yang masih dalam tawanan penculik.

Muatan sains dalam Kuantum dalam Jemala berkaitan mikrocip kuantum, yang mampu membaca impuls otak dan menukarkannya kepada isyarat elektrik. Mikrocip kuantum ini diimplankan ke dalam otak pesakit. Antaranya, pesakit yang mengalami traumatic brain injury. Bagi pesakit seperti ini, kebolehan kognitif dan komunikasi dengan orang lain hilang. Pakar kejuruteraan elektronik menemui kaedah kejuruteraan elektronik ini yang sangat berguna dalam proses rehabilitasi.

Penemuan membuktikan bahawa ciptaan canggih ini mampu memindahkan pesanan penting terakhir dari pesakit yang telah meninggal dunia melalui data. Jelas, Kuantum dalam Jemala memanfaatkan teknologi mikrocip dan teknologi nano sebagai satu teknologi yang akan membantu bidang neurologi.

Kuantum Dalam Jemala merupakan novel fiksyen sains Muzaf yang pertama. Apa perasaan Muzaf bila mendapat perkhabaran bahawa novel ini telah terpilih sebagai salah seorang pemenang untuk Sayembara Novel Fiksyen Sains & Teknologi UTM-Kumpulan Utusan Musim Ke-4?

Pengumuman Majlis Sayembara Musim Ke4

Apabila dihubungi oleh pihak penganjur dan dimaklumkan sebagai salah seorang pemenang, saya amat bersyukur dan gembira. Saya menyertai sayembara ini sejak musim kedua lagi, tetapi rezeki tidak menyebelahi manuskrip tersebut. Banyak kelemahan dalam manuskrip-manuskrip lalu. Saya anggap itu proses belajar dan memperbaiki dan menganggap penyertaan lalu itu sebagai latihan menulis novel fiksyen sains. Saya juga mengikuti laporan panel hakim dan beberapa karya pemenang musim lalu.

Kegagalan bukanlah penamat bagi saya dalam menghasilkan karya yang lebih baik dan bermanfaat buat pembaca.

Berikut adalah sinopsis Kuantum Dalam Jemala:

“Penantiannya selama belasan jam di luar bilik pembedahan suatu penantian yang menyeksaan, tetapi memuaskan hati setelah lampu bilik operasi dipadamkan dan para doktor pakar bedah keluar menemuinya dengan gugusan senyuman.”

Apa yang ingin Muzaf ceritakan lebih lanjut berkenaan intipati buku ini?

Saya mendapat ilham menulis novel Kuantum dalam Jemala daripada kehidupan di sekeliling saya. Antara intipati yang ingin disampaikan adalah perjuangan menegakkan prinsip yang tidak terputus dengan mewariskan perjuangan kepada generasi baharu. Kemodenan teknologi, walau di zaman mana sekalipun, boleh menjadikan satu alat yang bermanfaat atau menghancurkan. Terpulang bagaimana kita memanfaatkannya.

Ilmu perkomputeran kuantum dan bidang perubatan menjadi pilihan Muzaf dalam novel Kuantum Dalam Jemala. Buku rujukan yang digunakan adalah Our Final Invention: Artificial Intelligence and the End of the Human Era. Apakah yang mendorong Muzaf untuk mengutarakan topik-topik ini dalam bentuk naratif sebuah fiksyen sains?

Our Final Invention

Saya cuba untuk memanfaatkan kelebihan yang saya ada dalam menghasilkan novel ini, melalui bidang pengajian saya. Perkomputeran kuantum merupakan salah satu cabang dalam bidang kejuruteraan elektronik. Buku “Our Final Invention: Artificial Intelligence and the End of the Human Era” merupakan sebuah buku bukan fiksyen yang saya jadikan rujukan.

Sebenarnya, buku yang diterjemahkan ke dalam bahasa Jepun ini saya temui di sebuah kedai buku di sini. Ia menjadi sumber ilham untuk menghasilkan novel Kuantum dalam Jemala. Cukup susah untuk mencari buku berbahasa Inggeris di Jepun. Memandangkan sumber saya terhad, saya juga membuat kajian tambahan melalui sumber-sumber lain.

Dalam Facebook, Muzaf berkongsi bahawa novel ini disiapkan dalam masa lebih kurang 2 bulan. Antara cabaran yang dihadapi adalah menyeimbangkan nilai Islami, sastera dengan sains dan teknologi. Boleh Muzaf kongsikan cabaran-cabaran itu?

Cabaran Muzaf

Ya, ia ditulis dalam masa lebih kurang dua bulan dan beberapa bab ditangguh penulisannya atas kesibukan menyempurnakan tugasan akademik. Syukur, saya sempat menyiapkan novel ini sebelum tarikh tutup penyertaan. Sebelum memulakan penulisan, saya melakukan kajian mendalam, mengumpul bahan dan menyusun idea.

Menyeimbangkan nilai Islami sastera dengan sains dan teknologi merupakan suatu yang sukar dilakukan. Saya cuba sedaya upaya untuk mengelakkan tiga nilai ini menjadi tempelan dalam novel ini. Saya fikir cabaran terbesar adalah ketika menulis, berbanding ketika mengkaji kerana akhirnya, apa yang ditulis itulah yang akan dinikmati oleh pembaca.

Sedikit sedutan mengenai Kuantum Dalam Jemala dalam Laporan Penghakiman Musim Ke-4:

Naratif Kuantum dalam Jemala digerakkan dengan menggunakan teknik konflik. Muatan naratif yakni kemajuan teknologi komputer, teknologi nano, cyborg, cip biosintetik, neurologi dan lain-lain yang disejajarkan dengan kerasukan manusia mengeksploitasikan teknologi untuk tujuan materialistik dan kuasa, menggerakkan plot. Jalan cerita bergerak lancar. Penggunaan pola kronologi dengan dialog yang relatif banyak, tetapi tersusun, mendekatkan hubungan antara watak-wataknya.

Melalui laporan ini, kita diberi pendedahan bahawa unsur konflik, thriller serta pola kronologi menjadi gaya penulisan Muzaf untuk Kuantum Dalam Jemala. Adakah Muzaf menyediakan plot terperinci sebelum mengarang? Bagaimana pula dengan pencirian watak serta penciptaan klimaks?

Ya, untuk novel kali ini saya menyediakan lakaran plot terperinci sebelum menulis, termasuklah klimaks. Kronologinya disusun di dalam bab demi bab. Unsur konflik dan saspen juga digunakan dibeberapa tempat untuk memaut perhatian pembaca. Saya juga memberikan beberapa ciri fizikal kepada watak serta emosi melalui dialog. Novel ini sememangkan dirancang supaya bercorak thriller dan digerakkan oleh plot yang disusun rapi. Walaubagaimanapun, saya cuba memastikan sains dan teknologi menjadi objek yang menggerakkan plot cerita.

Sebagai penutup, sudilah kiranya Muzaf berkongsi petua dan juga rutin penulisan yang sering Muzaf amalkan, bagi panduan para penulis di luar sana.

Saya masih baharu dalam bidang penulisan sastera, terutamanya dalam fiksyen sains berbanding penulis-penulis yang telah lama berkecimpung dalam bidang ini. Mungkin sekadar berkongsi teknik dan pengalaman, mungkin bukanlah petua untuk dijadikan rujukan, mudah-mudahan ada manfaatnya.

Minat dalam penulisan amat penting dalam menghasilkan sesebuah karya. Tidak mudah untuk menghasilkan sesebuah karya, apatah lagi sebuah novel. Ia perjalanan yang sukar. Ia menuntut masa yang banyak. Saya percaya, pada awal penglibatan, penulis banyak berkorban hobi dan masanya demi menyiapkan sebuah projek penulisan.

Antara amalan saya adalah menyediakan fail dan buku nota khas untuk menyimpan bahan-bahan yang menarik sebagai sumber ilham terutamanya penulisan novel. Saya menggunakan waktu lapang sebaik mungkin untuk menulis. Saya banyak menulis ketika menunggu pesawat di lapangan terbang, di atas kapal terbang dan di mana-mana sahaja. Saya juga pernah menulis di kedai kopi, meluangkan masa satu hingga dua jam untuk menyiapkan satu bab novel. Kadang-kadang, melihat ragam orang ramai memberikan kita idea baharu.

Akhir sekali, saya mengingatkan diri sendiri memperbetulkan niat menulis serta meningkatkan motivasi diri dengan membaca novel dan buku sastera. Niat yang baik akan diiringi dengan pengakhiran yang baik, Insyaallah.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s