Pengalaman Menyertai Sayembara Fiksyen Sains dan Teknologi Musim Ke-3

Majlis Penyampaian Hadiah untuk Sayembara Fiksyen Sains dan Teknologi UTM-Kumpulan Utusan Musim Ke-4 bakal berlangsung tidak lama lagi. Kita sama-sama menanti dengan penuh debaran, karya siapakah yang bakal terpilih menjadi pemenang untuk musim ini. Sama ada penulis mapan, penulis baharu, penulis yang pernah memenangi sayembara, penulis baharu yang bergabung dengan penulis baharu yang lain, atau penulis yang pernah memenangi sayembara dan bergabung dengan penulis baharu, semuanya ada peluang yang sama rata untuk menyertai sayembara ini dan meraih hadiah utama. Inilah keunikan sayembara anjuran UTM-Utusan, kerana ia adalah satu-satunya sayembara yang membenarkan penulisnya membentuk satu kumpulan (maksima tiga orang) dalam satu penyertaan.

Di sini saya kongsikan sedikit pengalaman saya menyertai Musim Ke-3, bergabung dengan saudara Fadli Al-Akiti untuk menghasilkan novel Leksikon Ledang. Pertama sekali, saya sentiasa mengingatkan diri tentang tarikh pelancaran Sayembara Musim Ke-3 yang telah bermula pada 22 Oktober 2013 manakala tarikh tutup pencalonan adalah pada 30 Jun 2014. Sebagai penulis yang berminat untuk menyertai sayembara ini, saya menyedari bahawa masa yang diperuntukkan (lebih kurang lapan bulan) untuk menyiapkan karya, secara relatifnya adalah agak singkat. Atas sebab itu, saya dan Fadli merancang jadual penulisan dengan teliti agar kami tidak tersasar sehingga tidak sempat menghantar karya sebelum tarikh tutup penyertaan (saya akan ceritakan mengenai perkara ini sebentar lagi).

Di samping itu, pihak penganjur mengadakan beberapa siri jelajah bengkel merentas enam zon di seluruh negara, iaitu Zon Tengah (Kuala Lumpur – DBP), Zon Sabah (Kota Kinabalu), Zon Sarawak (Kuching), Zon Timur (Kelantan), Zon Selatan (Johor Bahru), Zon Tengah (Kuala Lumpur – UTM Jalan Semarak), dan Zon Utara (Sintok). Saya amat menyarankan semua penulis untuk menyertai bengkel ini, kerana dari situlah kita boleh mendapat banyak pencerahan tentang kualiti karya yang diperlukan.

Secara peribadi, saya pernah cuba menghantar satu karya untuk Musim Ke-2 namun penyertaan saya tidak berjaya, kerana saya tidak ada idea langsung apakah yang dikehendaki oleh panel hakim. Hanya bila saya menghadirkan diri ke dalam dua bengkel pada Musim Ke-3 (DBP KL saya hadir seorang diri manakala di UTM Jalan Semarak saya hadir dengan Fadli), baharulah mata saya terbuka luas dan otak saya menyala dengan idea. Saya sedar bahawa menulis sayembara itu sebenarnya memerlukan strategi. Saya kongsikan sedikit strategi yang saya amalkan untuk panduan para penulis di luar sana, berdasarkan pengalaman dan juga pemerhatian saya sebagai salah seorang peserta dalam sayembara ini.

1) Laporan Penilaian

Saya belajar banyak tips dan panduan untuk memulakan penulisan novel fiksyen sains dengan merujuk Laporan Penilaian yang disediakan oleh pihak penganjur pada setiap musim, seperti berikut:

 • Musim Pertama: Memecut di Litar Sayembara: Fiksyen Sains & Teknologi (saya tidak ada naskhah ini kerana tidak sempat mengikuti bengkel peringkat awal)
 • Musim Ke-2: Mengitari Orbit Sayembara: Laporan Penilaian Sayembara Fiksyen Sains dan Teknologi UTM-Kumpulan Utusan Musim Ke-2
 • Musim Ke-3: Melangkaui Ufuk Sayembara Novel: Laporan Penilaian Sayembara Fiksyen Sains dan Teknologi UTM-Kumpulan Utusan Musim Ke-3

img_3509-1

Laporan Penilaian ini amatlah berharga seperti emas permata kerana mahalnya muatan ilmu yang dikongsikan, jadi simpanlah laporan ini seperti mana anda menyimpan dompet anda. Ia mengandungi maklumat tentang sayembara, sorotan penyertaan untuk setiap musim, penghakiman dan keputusan, serta biodata pasukan penghakiman dan jawatankuasa.

Saya berikan contoh apa yang dikongsikan dalam Laporan Musim Ketiga:

“Muatan sains dan teknologi merupakan syarat asas yang perlu ada dalam fiksyen genre sains dan teknologi manakala muatan lain hanya sebagai sampingan. […] Ternyata tuntutan ini tidak terpenuh dalam semua manuskrip kerana ada manuskrip yang tidak memiliki muatan sains dan teknologi yang kuat walaupun sarana sasteranya cukup baik.

(halaman 60)

 

Pada keseluruhannya, terdapat dua jenis teori sains spekulatif yang digunakan dalam manuskrip yang terpilih memenangi hadiah pada kali ini. Pertama, teori sains spekulatif yang diperkenalkan sendiri oleh penulis untuk membangunkan cerita, dengan kemunasabahan sains berkaitan teori itu dijustifikasikan oleh penulis. Contohnya ialah kacukan antara spesies dalam novel Transgenik Sifar. Kedua, teori sains spekulatif yang memang telah diketahui umum dan digunakan penulis untuk membangunkan ceritanya tanpa perlu lagi menjustifikasikan kemunasabahannya. Contohnya ialah pengklonan manusia dalam novel Klon.

(halaman 68-69)

Melalui laporan ini, kita dapat memahami bahawa keutamaan untuk memilih karya yang menang adalah karya yang kukuh dari aspek sains dan teknologinya. Kita juga diberi pendedahan bahawa panel hakim memberi kebebasan untuk penulis ‘mencipta’ apa sahaja teori sains secara spekulatif, asalkan ia diberi penerangan yang baik dan bergerak atas landasan sains yang betul. Dalam novel Detik (pemenang tempat ketiga Sayembara Fiksyen Sains Musim Ke-2), penulis meletakkan teori bahawa manusia boleh merentas masa menggunakan partikel takion, kerana secara hipotesis, takion boleh bergerak mengatasi kelajuan cahaya.

Dalam Leksikon Ledang, kami menampilkan teori kejuruteraan genetik, di mana nyamuk yang ditemui itu telah diubahsuai untuk memiliki mata merah, bisa kala jengking serta virus cacar untuk membunuh mangsa. Nyamuk terubahsuai ini menjadi penggerak dalam cerita dan merupakan salah satu unsur penting bagi merungkai syarat-syarat peminangan Puteri Gunung Ledang. Paling mustahak, konsep kejuruteraan genetik ini tidak diwujudkan sekadar sebuah tempelan untuk menjadikannya sebuah fiksyen sains (rujuk: Baurkan Perencah SaiFai dengan Sebati).

2) Kriteria Penilaian & Panel Hakim

Tahukah anda, bahawa setiap kriteria penilaian untuk sayembara ini akan diberi penerangan secara terperinci oleh setiap panel hakim semasa bengkel? Sebagai rujukan, lihat atur cara yang disediakan oleh para penganjur bengkel untuk musim ke-3:

 • Sesi 1 – “Fiksyen Sains dan Teknologi Musim Ke-3, Apa Yang Dicari?” oleh Prof. Madya Dr. Hashim Ismail
 • Sesi 2 – “Memfiksyenkan Sains dan Teknologi” oleh Prof. Dr. Ahmad Zaki Abu Bakar
 • Sesi 3 – “Paksi Cereka Sains: Etika, Ideologi, Nilai / Idealisme dan Sarana Sastera” oleh Dr. Mohd. Saleeh Rahamad
 • Sesi 4 – “Menjangkau Sains dan Teknologi Futuristik” oleh Prof. Dr. Wan Abu Bakar Wan Abas
 • Sesi 5 – “Penghasilan Karya Unggul” oleh Prof. Madya Dr. Lim Swee Tin

Antara dapatan penting yang saya peroleh secara langsung daripada para hakim adalah:

 • Tidak mahu karya menyamai Barat (seperti filem Hollywood yang melebihkan aksi dan sentiasa menjadikan Amerika hebat), atau sains melampau seperti teori evolusi yang menolak kewujudan Tuhan. Sebaiknya karya hendaklah memiliki acuan Malaysia (lokaliti) yang tersendiri.
 • Sentiasa peka terhadap isu-isu penting, contohnya jika Islam dianggap sebagai agama pengganas (Islamofobia), maka tulislah karya yang mengubah pandangan itu.
 • Ciptalah sesuatu yang boleh memberi spekulasi tentang masa depan, tetapi hendaklah rasional dan jangan menggunakan elemen fantasi. Genre fantasi secara mudah dapat dicirikan dengan latar tempat yang tidak realistik, ruang yang terasing daripada logika, atau diistilahkan sebagai sindrom “negeri antah berantah”.
 • Tampilkan citra tempatan yang boleh dibanggakan, seperti imej kejayaan saintis tempatan yang mampu bersaing di peringkat global.
 • Novel Equilibria dikupas dengan terperinci, di mana ia menonjolkan idealisme negara Malaysia, dengan Perdana Menteri yang bertanggungjawab, jujur memikul amanah rakyat, serta Ketua Laksamana Salahuddin yang berjasa di peringkat serantau. Ia menegaskan konsep keseimbangan sebagai teras kepada jawapan menghadapi kemusnahan alam dan ketamadunan manusia. Penggunaan tag yang amat baik: keseimbangan, bukannya kesempurnaan adalah rahsia keadaan semua hidupan di alam semesta.

Terus terang saya katakan, selepas menghadiri bengkel ini, saya terasa kepala saya seakan mahu meletup kerana terlalu banyak idea yang datang mencurah-curah. Saya tidak sabar-sabar mahu menulis karya, sampaikan saya langsung tidak boleh tidur pada malam itu. Benarlah, apabila kita bergaul dengan kumpulan penulis dan para penilai yang berkobar-kobar dengan semangat menyuruh kita menulis, kita juga akan dapat jangkitan semangat yang sama!

3) Strategi Menulis

Baik, sekarang saya kongsikan strategi menulis untuk sayembara. Pertama sekali, pastikan anda menulis kerana minat (bukan kerana “wow, aku nak hadiahnya, lumayan betul dapat menang RM15,000!”). Menulis novel fiksyen sains bukanlah mudah, rujuk sahajalah novel-novel yang pernah memenangi tempat pertama dalam sayembara.

Kala Yuda (pemenang pertama Musim Pertama) menceritakan tentang keupayaan manusia menguasai dunia teknologi nano serta manipulasi teknologi genetik dengan menggabungkan gen haiwan dalam gen manusia. Tambah mencabar, latarnya berlaku pada abad ke-22, zaman bumi menjalani tamadun baharu sewaktu pascabencana. Equilibria (pemenang kedua Musim Ke-2) berkisar tentang keadaan bumi yang huru-hara akibat sumber minyak yang kekontangan, sehingga memerlukan kerajaan Norac dan sekutunya mengikhtiarkan Inisiatif Pegasus, yakni pelan untuk meninggalkan bumi. Transgenik Sifar (pemenang pertama Musim Ke-3) mengisahkan keadaan manusia yang meneruskan ikhtiar hidup selepas bumi mengalami bah besar-besaran, dengan tumpuan watak diberikan kepada seorang manusia yang memiliki gen haiwan dan latarnya kebanyakannya di bawah lautan. Nah, semua karya-karya yang menang hebat-hebat belaka, bukan?

Atas sebab itulah, saya lebih selesa bergabung dengan penulis lain kerana kami boleh membahagikan tugas demi mengejar tarikh tutup penyertaan. Strategi kami mudah, Fadli memperincikan plot manakala saya melakukan kajian sains dan memulakan penulisan. Saya menulis dalam Word dan meninggalkan ruang kosong untuk sesetengah bab / bahagian supaya dapat diisi oleh Fadli. Kami berutusan melalui e-mel, Watsapp serta Facebook, dan berbincang lebih lanjut semasa bengkel. Alhamdulillah, draf kasar dapat saya siapkan pada 8 Disember 2013, dan Fadli menyempurnakan keseluruhan novel pada 22 Januari 2014.

Terus-terang saya akui, semasa menulis Leksikon Ledang, kami ada beberapa kelebihan. Pertama, Fadli sudah siap sedia dengan plot kasar (dia pernah approach dua penulis lain sebelum saya). Kedua, kami sudah memulakan idea untuk projek ini sejak awal lagi, semasa berlangsungnya Majlis Penyampaian Hadiah untuk Sayembara Fiksyen Sains dan Teknologi Musim Ke-2 pada 6 Disember 2012.

sayembara musim ke2

Para pemenang Sayembara Fiksyen Sains dan Teknologi Musim Ke-2 (dari kiri Amer Hmzah L. Kadir, Dayang Noor, Sri Rahayu, Shaikh Mohd Saifuddeen, Jali Kenoi, dan wakil untuk Faridah Abdul Hamid)

Saya masih ingat lagi pesan Tuan Khalid Mazlan, mantan jawatankuasa teknikal untuk sayembara ini. Beliau menasihatkan supaya penulis bersiap sedia dari awal untuk menulis, janganlah tunggu sehingga majlis pelancaran sayembara baharu hendak bermula, kerana tentulah tidak sempat hendak melakukan kajian, menjalani bengkel, menulis serta mengedit karya menjadi berkualiti, kerana semua itu hendaklah dilakukan dalam tempoh lebih kurang lapan bulan!

Jadi nasihat saya, lakukanlah kajian dengan baik dan terancang, hadamlah matlamat dan fahami tema yang ingin disampaikan, dan paling penting, pastikan penulisan itu berpandukan pada apa yang dikehendaki oleh panel hakim dan penganjur sayembara. Insya-Allah, karya yang dihasilkan itu akan mudah melepasi penilaian panel hakim dan boleh dinobatkan sebagai salah seorang pemenang dalam Majlis Penyampaian Hadiah Sayembara Fiksyen Sains dan Teknologi nanti.

Kepada semua penulis yang berpeluang menyertai Sayembara Fiksyen Sains dan Teknologi Musim Ke-4, saya ucapkan selamat maju jaya kepada anda semua!

One thought on “Pengalaman Menyertai Sayembara Fiksyen Sains dan Teknologi Musim Ke-3

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s