Bicara Fahmi Mustaffa Tentang Novel SaiFai “Suatu Hari Nanti Manusia Akan Melupakan Tuhan”, Bahagian 2

Sempena berlangsungnya Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur (PBAKL) 2016 dan juga kelahiran dua novel SaiFai terbaru terbitan Simptomatik Press, Pena SaiFai telah memutuskan untuk menyiarkan artikel berkaitan dua penulis hebat – Fahmi Mustaffa dan Lokman Hakim sepanjang minggu ini.

Fahmi Mustaffa muncul dengan karya SaiFai terbarunya bertajuk Suatu Hari Nanti Manusia Akan Melupakan Tuhan. (Tag: Minggu Fahmi Mustaffa)

Lokman Hakim pula muncul dengan karya SaiFai bertajuk Selestial. (Tag: Minggu Selestial)

Pami BnW

Kita ikuti sambungan sesi bual bicara bersama Fahmi Mustaffa yang akan membincangkan karya terbaru beliau bertajuk Suatu Hari Nanti Manusia Akan Melupakan Tuhan. (Baca Bahagian 1 di sini)Cover SHNMAMTSinopsis ringkas Suatu Hari Nanti Manusia Akan Melupakan Tuhan:

Pada tahun 2112 Masihi, manusia akan melupakan Tuhan. Agama dipakai seperti persalinan sutera -– setiap orang memakainya mengikut agenda peribadi, terlihat suci dan mewah sekali.

Asyik sekali manusia berbalahan, sehinggalah pada tahun 2060 Masihi, Gempa Mega dan Tsunami Raya menjadi anarki teragung, memusnahkan peta dunia yang kita kenal hari ini. Sebahagian dari Amerika Syarikat tenggelam. Malaysia sudah terhapus ditampar Gempa Mega dan Tsunami Raya yang berjujukan; hanya tinggal sebuah dataran besar, diberi nama neo-Kuala Lumpur yang ditadbir oleh Tuan Presiden maha haloba.

Razief adalah neo-Human yang didatangi mimpi tentang Tuhan. Anak tunggal saintis neo-Human Mama Juwita, dia berkelana menemui Buhaira’, seorang ulama tunggal neo-Human yang masih hidup untuk mempelajari suatu rahsia agung.

Sejarah adalah roda dan penghukum tegar kepada yang melupakan. Nafsu manusia yang terdidih bergumpal menjadi amukan perang di akhir zaman, sebelum menunggu Isa al-Masih. Ada rahsia di antara Buhaira’ dan Tinta Pujangga, juga tentang Bahtera Nabi Nuh yang akan menyelamatkan mereka.

Mungkinkah Suatu Hari Nanti, Manusia Akan Melupakan Tuhan?

Konflik dalam novel ini bermula apabila watak Mama Juwita, seorang saintis diraja bagi Tuan Pemerintah mengalami perasaan panik yang luar biasa apabila mengetahui bahawa anaknya Razief-XII telah bermimpi, mendengar suatu bisikan yang mengatakan bahawa “Suatu Hari Nanti Manusia Akan Melupakan Tuhan”. Pada mulanya, kita menyangkakan bahawa Mama Juwita berasa panik kerana sepatutnya, kebolehan untuk bermimpi tidak lagi ada pada golongan neo-Human, hanya layak untuk golongan proto-Human yang gemar berkhayal dan tidak realis. Tetapi, kita disajikan pula dengan pemikiran Mama Juwita pada akhir babak itu:

“Tuhan… masih ada lagikah?”

Menarik sungguh cara Fahmi menimbulkan rasa ingin tahu dan membiarkan ia tergantung dengan ayat sebegitu. Kongsilah sedikit mengapa Fahmi meletakkan persoalan itu?
Neo-Human sepatutnya tidak didatangi mimpi. Gelombang otak mereka sudah dimanipulasi, dan membantu membenarkan tesis ini. Kesalahan itu meremangkan Mama Juwita, kerana dia hairan bagaimana Tuhan masih lagi mampu menjelma walaupun di dalam algoritma moden.

Menulis sebegini adalah sukar untuk saya. Kerana selepas terawih, saya menceraikan segala aktiviti untuk mencari Tuhan, dan menulisnya dalam kaca mata seorang neo-Human, manusia separuh robot.

Saya cuba jadikan Tuhan sebagai tesis terluas di dalam karya ini. Kita seringkali dihidangkan dengan pelbagai konotasi –- God, or personal God, or universal value as god. So what is that? Allah, Yahweh, Jesus, Buddha, ratusan malah ribuan lagi, what are those supposed to mean? Juga Tuhan non personal; seperti love, peace and all that.

Ia bermaksud kita tidak mahu hidup bersendiri. Bahawa kita adalah universiti terbesar dan di canselori hati, ada Tuhan ternadi. Ada satu babak di mana Mama Juwita berkata:

“Aku menyembah tuhannya Buhaira’…”

Itu adalah imitasi naluri manusia yang tidak mahu bersendiri. Walau dia manusia separa besi.

Apa yang akan berlaku bila kita mati nanti?

Bercakap tentang Buhaira’ pula, Fahmi menulis watak itu sebagai seorang ulama’ proto-Human di Dataran Pembebasan seperti berikut:

Para proto-Human menggelar Buhaira’ sebagai Nabi Pasca Apokalips, namun Pujangga tahu, nabi itu hanya dongengan dari Timur Tengah semata-mata. Hanya Projek Keabadian Manusia ciptaan Mama Juwita yang menentukan ajal maut manusia. Atau kuasa Tuhan masih lagi berfungsi di dalam kelompok gelandangan proto-Human?

Maka berbondong-bondong kanak-kanak dan penduduk busuk itu bertempiaran melarikan diri; atau mungkin sahaja mereka mencari nabi mereka. Bergegak-gempita mereka; sudahlah ini kali pertama neo-Human bangsawan mengunjungi, malah mencari nabi mereka pula. Mereka berantakan, takut-takut perang akan tercetus sebelum Nabi Isa al-Masih turun ke bumi.

Tentunya mencabar bagi Fahmi untuk membina watak Buhaira’ yang disanjung tinggi laksana Tuhan oleh mereka yang hidup pada abad serba futuristik itu. Ceritalah mengapa Fahmi memilih untuk membina watak yang sukar seperti ini.
Latar masa di dalam novel ini sedikit sebanyak menuntut satu kuasa baharu yang menjadi kiblat pemerintahan manusia. Kuasa terbesar yang digunakan oleh manusia, pada zaman itu, adalah agama. Sains, telah menjadi agama, dalam demografi novel ini.

Ia satu cerminan -– masyarakat adalah contoh paling ampuh kepada knee-jerk reaction. Sesuatu isu yang viral akan terus dihurung oleh beratus-ratus ulasan yang dahagakan kebenaran dari sudut pandang masing-masing. Ketika tragedi Gempa Mega dan Tsunami Raya berlaku pun, mangsa yang terselamat masih sibuk berbalah menetapkan sama ada bencana ini adalah proses bencana alam, satu bala, mahupun ujian. Semuanya asyik dengan sudut pandang sendiri.

Seekor burung di dalam sangkar. Katak di dalam gelas kaca. Atau kuda yang tertambat di bangsal.

Manusia yang terselamat mula mengagungkan sains sebagai beacon of hope. The savior of human race. The one and only solution. Namun sebagaimana kukuh sains telah bertapak pada waktu itu, tetap ia tertakluk kepada keajaiban.

Di sini wujudnya watak Buhaira’.

Proto-Human memanggilnya sebagai nabi baharu. Ringkasnya Buhaira’ adalah seorang guru agama, satu-satunya yang masih hidup selama beratus tahun tanpa memerlukan bantuan kecanggihan kejuruteraan genetik dan arsitektur molekular. Buhaira’ menjadi beacon of hope kepada Proto-Human sebagai mana Mama Juwita menjadi Maha Mencipta kepada komuniti neo-Human.

Cover SHNMAMT

Di dalam novel ini, watak Buhaira’ diangkat sehingga ke akhirnya. Ia seperti meletakkan sesuatu di tempat asalnya, dan menidakkan kembali tesis utama novel ini iaitu –- Suatu Hari Nanti Manusia Akan Melupakan Tuhan.

Kerana itu Buhaira’ menjadi muka depan/cover kepada naskah ini. Ia bukan tentang figura, tetapi ideologi yang dibawanya sehingga menempuhi Armageddon terbesar dalam sejarah perang manusia.

Dikala agama dipandang sebagai sebuah cerita dogeng dari Timur Tengah yang berdondangan, Buhaira’ tampil menjadi antithesis kepada konotasi demikian.

Dalam novel ini terdapat seorang lagi watak wanita yang menarik -– Tinta Pujangga –-sahabat baik kepada Mama Juwita, serba bijaksana, selayaknya diangkat menjadi orang kuat yang bertaraf kesayangan buat Tuan Pemerintah. Inilah petikan yang menceritakan perihal keanggunan Tinta Pujangga:

Tinta Pujangga lantas bangun tersamping dengan sepuluh orang jejaka gagah yang membawanya untuk diarak ke dalam tandu yang diperbuat daripada kristal unggul, ditempa istimewa dari emas Sierra Leone. Tandu itu dipayungi indah dengan perhiasan estetika dari zaman kuno Majapahit, berserta dengan rampaian sulaman awan larat yang juga menempelkan mantera-mantera suci kerajaan Funan, mengembalikan nilai indah nian seni zaman silam. Semua delegasi faham benar dengan personaliti Tinta Pujangga; malah dia dilayan selayaknya sebagai seorang maha diva!

Fahmi melukiskan watak Tinta Pujangga itu dengan penuh elegan, seorang profesor diraja yang dihormati di persada antarabangsa, ketokohannya nyata terserlah apabila berjaya membina dasar-dasar pentadbiran baru untuk neo-Kuala Lumpur. Siapa yang menjadi inspirasi untuk Fahmi melakarkan watak ini?

mariani

To be honest, visually -– Allahyarhamah Seniwati Mariani. Imagine the late Mariani in kebaya, as a scholar, dan ada satu scene di mana Srikandi Tinta Pujangga bersilat gayung. I really love the scene to be visual.

Bayangkan nenek kita berkebaya, di lereng leher ada rantai emas, rambut tersanggul rapi dan terhunus keris di genggaman, sedang bersilat gayung memakai terompah merah dan kain batik mewah, saya mahu watak Tinta Pujangga dan Mama Juwita seperti seorang cyborg srikandi yang agung dan berjati diri. Oh, wataknya sedikit sombong but give her a break, – she’s a diva! Haha.

Mariani Young

Watak dia menjadi panglima perang, dia melawan Israel dan Palestin yang bergabung, kapsul Angklung dan seorang alcoholic, I really love Tinta Pujangga. She’s my girl!

Ketika menulis watak Mama Juwita dan Tinta Pujangga, yang mendedahkan diri kepada muzik gamelan, dan melalui muzik saya belajar bahasa tubuh ketika saya bergerak.

Believe me, mom thought that I was crazy.

Membaca novel ini sememangnya memerlukan tumpuan yang mendalam kerana Fahmi banyak menyelitkan ilmu bantu dan kekuatan maksud, yang semuanya tersembunyi secara simbolik dan berlapis-lapis di sebalik ayat-ayat karangan Fahmi yang indah. Ceritalah serba sedikit tentang proses penulisan novel ini. Apakah antara pengalaman menarik semasa menukangnya?
a) Proses menulis mengambil masa selama 30 hari (2,000 perkataan selepas Terawih). Malam raya saya sibuk print manuskrip, dan raya esoknya pakai baju melayu yang berkedut!

Laknat Cover

b) Novel ini bermula daripada sebuah cerpen. Saya tulis beberapa bulan selepas Laknat. Tiba-tiba, rasa naik syeikh untuk tulis sebuah novel fiksyen sains fantasi. Mungkin sebab masa saya kecil, saya selalu nak lihat kereta terbang tapi up to this day, kereta masih lagi tak terbang! Oh why lah. Haha.

c) Ending novel ini ada tiga. Mulanya saya mahu jadikan ini semua sekadar mimpi tetapi saya takut dibunuh oleh pembaca. Jadi saya rangka satu penutup yang berkaitan dengan astronomi, dalam bentuk yang mudah difahami. Saya cuba menerangkan sains kepada pemula supaya mereka mesra dengan sains.

d) Kali ini saya plot novel dengan teratur berbanding Laknat. Konon-konon mahu jadi JK Rowling, susun plot cantik-cantik dalam jadual. That’s how I accelerate in speed. Tetapi lama-lama saya jadi bosan. Lalu saya biar watak itu tentukan takdir mereka sendiri. Kalau bab ini mereka mahu bersilat, okay, mereka akan bersilat.

Saya sudah penat bergaduh dengan watak sendiri. Nanti mereka kacau saya tidur.

e) Lagu paling banyak dimainkan ketika menulis novel ini adalah lagu –- Bir Ben Bir Allah Biliyor daripada Bulent Ersoy. Beliau seorang penyanyi transgender terkenal di Turki. Lagunya sedap. Beliau juga cantik.

Novel ini telah pun dilancarkan oleh Simptomatik Press sempena PBAKL. Apa yang Fahmi harapkan para pembaca dapat perolehi sesudah menghadam novel ini? Mungkinkah Fahmi ada perancangan untuk menyambung sekuelnya pula?
Saya harap selepas membaca novel ini, akan ada sesuatu yang diambil. Personally, ia tentang mengenali siapa kita dalam sudut pandang futuristik. Ignorance is a punishment and will be punished. Saya harap selain dari membaca novel ini, kita semua juga baca naskhah yang penting sepanjang zaman. We try to learn to unlearn. And from the shattered pieces, kita cantum bina menara kefahaman kita supaya teradar kemakmuran sejagat.

Fiction is the lie we made to tell the truth. In adalah satira politik, agama dan sosial. Tentang apa sebenarnya maksud tertawan dan tentang janji-janji manis yang sains mampu tawarkan. Saya tahu karya ini lebih serius berbanding Laknat (and more appropriate haha) tetapi ada sesuatu yang ingin saya sampaikan menghampiri ranting penceritaan.

Saya harap kita menjadi orang yang baik. Yang hormat dan menerima. Dunia telah lama sakit dan manusia telah lama mencari ubat yang sebenarnya ada di depan mata. Burung sememangnya dilahir untuk terbang, di dalam sangkar emas sekalipun, ia tetap ditakrif mengurung, bukan melindung.

Kebenaran tak takut langsung kepada keraguan, asal kita teruskan pencarian.

Soalan terakhir! Apa perancangan Fahmi seterusnya dalam bidang penulisan, khususnya untuk genre SaiFai? Jika diberi kekuatan dan keizinan, subjek apa yang ingin Fahmi terokai seterusnya?
Sebagai seorang penulis yang tersangatlah muda dan mentah, pertama sekali saya nak ucapkan terima kasih kepada yang menerima, melihat, membeli, menyokong dan membuat ulasan.

RM 20 is expensive this day.

Sebab itu saya terharu kalau orang beli dan baca. Kalau nak baca free di Kinokuniya pun tak apa. Saya terharu jugak. Asal ada yang sudi baca.

Saya mengayuh basikal ke sekolah sambil imagine suatu hari nanti saya akan menjadi penulis. Entah apa betulnya saya, Allah meminjamkan nikmat ini.

Kronologi SHNMAMT

Projek seterusnya sudahpun saya siapkan, novel kolaborasi bersama salah seorang penulis. Saya kini dalam rangka menyiapkan novel keempat. Terlalu banyak genre yang ada, tetapi saya lebih gemar memilih isu, dan membiarkan pengkritik menyuai padan genre dan sebagainya. Lagipun saya tidak pakar. Tak tahu teori penulisan apa-apa, saya hanya tulis sesungguh yang terfikir dalam kecetekan ilmu dan pengalaman saya.

Terrorism, geopolitics, religion, art, sexuality, philosophy, science, all those in a simpler manner. Lebih mesra pemula -– sikit-sikit mendayung, itu harapan saya di samping sentiasa bereksperimentasi, dan terus berguru dengan ramai sekali penulis hebat di sini.

Saya menulis untuk bercerita.

Tetapi lebih dari itu, saya menulis untuk memberitahu.

Di ruang kosong antara baris, saya sembunyikan sesuatu.

Terima kasih Fahmi kerana sudi menjawab soalan-soalan kami!
Sama-sama. I love you!

~

Pami Spec

Mohd Fahmi bin Jusoh @ Mustaffa menulis dengan nama pena Fahmi Mustaffa. Novel debut beliau, Laknat diterbitkan oleh Buku FIXI pada September 2015. 

Laknat boleh didapati di booth FIXI di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur (PBAKL) yang akan berlangsung pada 29 April – 9 Mei 2016 di Malaysia Agro Exposition Park Serdang (MAEPS).

Jelajah Lejen Fixi

Cerpen SaiFai Fahmi Mustaffa bertajuk Pantomim dimuatkan di dalam Antologi Cerpen X-traordinari Imagikata. (Baca Di Sebalik Tabir Imagikata: Pantomim oleh Fahmi Mustaffa).

Pantomim

Imagikata Cover

Antologi Cerpen X-traordinari Imagikata boleh didapati di PBAKL di booth PTS dan juga boleh dibeli secara atas talian di Bookcafe.com.my.

peta-lokasi-klibf

Kunjungi reruai Simptomatik Press di Booth A3094 – A3095 (Thukul Bersekutu) di PBAKL untuk mendapatkan buku-buku SaiFai terbaru mereka.

Buku Baru Simptomatik Press

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s