Transgenesis: Pelanggaran Etika Bioteknologi dalam Karya Sastera, Bahagian 1

Sempena penerbitan semula novel Transgenesis karya Amir Husaini oleh Penerbit-X, Pena SaiFai telah memutuskan untuk mengadakan Minggu Amir Husaini. Artikel-artikel pada minggu ini bertemakan buku-buku Amir Husaini. Semoga bermanfaat.

Artikel ini asalnya ditulis oleh Dr. Maharam Mamat dan diterbitkan di dalam Jurnal Pengajian Melayu, Volume 20, No 20 (2010) dan boleh dibaca secara penuh di laman Electronic Journal of University of Malaya. Untuk dimuatkan di dalam Pena SaiFai, artikel ini telah dibahagi kepada dua. Bahagian 2 akan diterbitkan esok. Selain itu, tiada perubahan dibuat kepada artikel asal.

Abstrak

Kemajuan dalam bidang bioteknologi telah membuka banyak peluang dan wajah baru dalam banyak sektor seperti perhutanan, agrikultur, perubatan, genetik, rawatan air kumbahan, dan sebagainya. Teknik-teknik terkini dalam bioteknologi, termasuk kejuruteraan genetik membolehkan pemindahan ciri-ciri genetik di antara spesies yang sama dan antara spesies lain seperti bakteria, tumbuhan dan haiwan yang berlainan sama sekali. Ia sering diaplikasikan dalam pelbagai bidang termasuk pertanian, perubatan, farmasi, perhutanan, pemuliharaan tenaga, pengurusan sisa pepejal perbandaran dan rawatan sisa kumbahan. Sekalipun pengubahsuaian genetik dalam bidang bioteknologi membawa banyak kebaikan kepada manusia, namun, penyalahgunaan dan pelanggaran etika terhadap teknik-teknik yang digunakan akan mengundang impak yang serius. Penyalahgunaan kejuruteraan genetik inilah yang diterapkan dalam novel Transgenesis. Novel ini telah mengetengahkan tentang pelanggaran dalam bidang bioteknologi yang melibatkan etika dan pelaksanaan penyelidikan. Tidak banyak karya sastera yang mengupas tentang isu sains dan teknologi dihasilkan di Malaysia. Terbitnya novel Transgenesis telah mengisi kelompangan ruang yang ada.

Pengenalan

Tidak ramai penulis karya kreatif di Malaysia menghasilkan karya yang menggabungkan dua bidang secara serentak dalam tulisan. Menggabungkan ilmu bantu dalam karya sastera terutama novel belum lagi menjadi trend dalam penulisan di negara ini. Sebahagian besar penulis tanahair mendapat pendidikan aliran sains sosial menjadikan tumpuan karya mereka turut menjurus ke arah isu kemasyarakatan. Kehadiran pengarang-pengarang yang mendapat pendidikan dalam bidang sains seperti Ahmad Patria Abdullah, Rahmat Haroun, Aminah Mokhtar, atau Nisah Haron (undang-undang) telah menghasilkan karya sastera dari sudut berbeza berbanding sebelumnya.

Perkembangan semasa mengubah hala tuju penulis kini yang mula berani menyisipkan pengalaman, pengetahuan dan penyelidikan dalam pelbagai bidang ilmu, menjadikan adunan karya lebih sarat sifatnya, menggugah keupayaan pembaca, selain menyerlahkan keupayaan penulis itu sendiri. Mohamad Kholid Hamzah umpamanya, mengadun ilmu berkaitan pembangunan mampan yang tepu dalam novel Desir Angin di Pergunungan (2007). Amir Husaini yang tampil dengan novel Transgenesis: Bisikan Rimba (2008) bagai mengurangkan kegersangan penghasilan karya-karya sebegini. Novel ini bukan sahaja digarap dengan unsur suspen, tragedi dan thriller yang tidak terjangka, tetapi sarat juga dengan pengetahuan dalam bidang kejuruteraan genetik dan pengklonan. Namun, pada masa yang sama, semua garapan ilmu bantu ini diserap dengan sebati dan mudah sehingga pembaca tidak menyedari novel ini bukanlah karya bersifat santai, tetapi menuntut kefahaman, daya fikir dan imaginasi yang tinggi.

Menghabiskan bacaan novel ini, pembaca tanpa sedar telah mengutip ilmu bantu tentang kejuruteraan genetik, memahami tentang pelanggaran etika yang dilibatkan, malah mengetahui impak yang perlu ditanggung apabila melakukan penyelidikan yang tidak memenuhi tuntutan etika. Kajian ini akan menganalisis tentang pelanggaran etika bioteknologi (kejuruteraan genetik dan pengklonan) dalam novel Transgenesis: Bisikan Rimba. Penelitian tentang salah laku etika pengklonan dilihat dari beberapa sisi seperti cara pelupusan embrio yang gagal dalam ujikaji, pengubahsuaian genetik, menjadikan manusia sebagai bahan ujikaji tanpa layanan sepatutnya dan penyalahgunaan pengklonan itu sendiri yang menjadikannya sebagai sumber perniagaan dan ketenteraan.

Sinopsis Novel Transgenesis

Transgenesis: Bisikan Rimba merupakan sebuah novel misteri yang mengisahkan tentang pembunuhan tauke Hwang Chien Ming di satu kawasan pembalakan. Pembunuhan berkenaan disaksikan oleh pekerjanya sendiri, Razilan. Tauke balak itu telah dibunuh oleh seorang gadis misteri yang mempunyai mata dan rambut berwarna hijau. Ini menggemparkan masyarakat setempat apabila kisah misteri itu disiarkan dalam akhbar Semboyan Nasional.

Buraquzzaman, wartawan Semboyan Nasional cuba merungkai misteri berkenaan dibantu Razilan, namun tindakannya itu tidak disenangi oleh Datuk Jay. Datuk Jay, seorang usahawan berjaya merapakan penaja utama Institut Trans-DNA yang diketuai oleh isterinya, Datin Kay. Institut ini melakukan pelbagai bentuk eksperimen bioteknologi secara rahsia untuk menghasilkan kumpulan manusia berketahanan tinggi yang sesuai dijadikan tentera. Walau bagaimanapun, kebanyakan eksperimen berkenaan mengalami kegagalan. Setiap subjek yang gagal itu telah dilupuskan di kaki Gunung Pulai berdekatan dengan lokasi pembunuhan tauke Hwang Chien Ming.

Tanpa pengetahuan Datuk Jay, Datin Kay telah mencantumkan DNA dirinya sendiri dengan tumbuhan. Salah satu daripada pemindahan gen berkenaan telah berjaya dilakukan dan dinamakan sebagai 4-7-9-1. Namun begitu, 4-7-9-1 telah melarikan diri dari Institut Trans-DNA dan menggelarkan dirinya sebagai Flora. Kehilangan ini telah membongkarkan keterlibatan Datuk Jay, Datin Kay, Prof Joned dan Dr. Ramsay yang turut mengheret watak-watak lain seperti Ixora, Buraquzzaman dan Razilan.

Bioteknologi dan Istilah Berkaitan

Memahami dua bidang yang terlalu jauh kontrasnya memerlukan penelitian tentang konsep bioteknologi. Jadi, memahami beberapa istilah berkaitan akan menambah pemahaman terhadap isu tiga bidang utama dalam bioteknologi adalah teknologi reproduktif, kejuruteraan genetik dan pengklonan. Contoh teknologi reproduktif adalah ibu tumpang.

Kejuruteraan genetik adalah perubahan kod genetik asal dengan cara tiruan yang berbeza daripada cara pembiakan tradisional. Ia mengambil bahan genetik dari satu spesies hidupan untuk dimasukkan ke dalam spesies lain, termasuk menyisipkan gen-gen manusia dengan gen tumbuhan atau haiwan (Richard, tt.). Ia bertujuan menyusun semula urutan DNA dalam gen menggunakan kaedah buatan (Zhu, 1998). Gen pedas cili, umpamanya, dimasukkan ke dalam keledek untuk menghasilkan keledek pedas. Pengklonan manusia adalah sejenis kejuruteraan genetik, tetapi bukan manipulasi genetik yang benar.

Pengklonan pula ibarat membuat pendua atau peniruan agar terbentuk satu individu yang menyerupai individu tertentu (Epstein, 2002), (Massey, 2001). Pengklonan manusia adalah mewujudkan satu embrio manusia yang sama jenis gen asalnya. Jika embrio ini digunakan untuk penyelidikan, ia dipanggil penyelidikan pengklonan. Sekiranya embrio ditanam dalam uterus wanita dan dihamilkan menjadi bayi, ia dipanggil pengklonan reproduktif (Anon, 2003). Ia memanipulasikan genetik melalui prosedur tertentu yang dapat menyalin replika genetik sesuatu objek biologi secara tepat, termasuk urutan DNA, sel atau organisma (Kass & Wilson, 2003). Organisma yang ditiru ini akan menghasilkan satu salinan yang sama secara genetik seperti organisma asal. Ia melibatkan penderma, ibu tumpang dan anak. Oleh kerana cara pembiakan ini tidak melibatkan apa-apa perlakuan seks, ianya dikategorikan sebagai ‘asexual reproduction’ iaitu pembiakan tanpa seks (Jabatan Mufti Negeri Selangor). Teknik Klon biri-biri Dolly yang dilakukan Ian Wilmut, dilakukan dengan cara memindahkan nukleus (yang membawa maklumat genetik) daripada sel organisma yang dipilih ke dalam telur yang belum disenyawakan. Nukleus telur berkenaan akan dibuang, digantikan dengan nukleus terpilih dan dibiarkan menjalani proses persenyawaan tanpa menggunakan sperma. Sel akan membahagi dan membiak di dalam makmal. Sel yang elok dan terpilih akan dimasukkan ke dalam rahim ibu tumpang yang kemudiannya akan menjadi janin.

Transgen adalah tumbuh-tumbuhan yang telah diubah suai secara genetik melalui penyelitan gen-gen secara langsung kepada sel tumbuhan. Tumbuh-tumbuhan dan tanaman transgen diubah suai untuk meningkatkan rasa, rintangan terhadap perosak, panjangkan jangka hayat, atau menambah beberapa ciri tertentu dalam tumbuhan berkenaan (Richard, tt.), seperti dilakukan terhadap gen ikan dan tomato, gen-gen manusia diubahsuai ke biri-biri, babi, atau bakteria.

Larangan Klon Manusia

Terdapat beberapa sebab mengapa manusia tidak seharusnya diklonkan, iaitu;

1. Hak Moral dan Agama

Pengklonan akan melahirkan generasi manusia yang boleh mencipta manusia dan menafikan kekuasaan Allah. Manusia akan merasakan dirinya mempunyai kuasa dan mampu mencipta serta menentukan kejadian manusia lain mengikut kehendaknya, sedangkan kehidupan manusia tidak boleh diganggu gugat secara tidak sepatutnya (Jabatan Mufti Selangor). Manusia mempunyai martabat hidup yang khusus. Kehidupan manusia perlu dihormati dan tidak boleh dipermainkan. Mengklon manusia bererti mempermainkan hidup manusia yang lain dan menentang Tuhan. Pernyataan bahawa “Tuhan yang menciptakan kehidupan” telah dipadamkan dalam kitab suci apabila pengklonan dilakukan.

Jabatan Mufti Negeri Selangor telah memutuskan bahawa pengklonan untuk tujuan pembiakan manusia adalah haram. Pengklonan manusia bertentangan dengan syarak dan akan menjatuhkan darjat manusia seperti haiwan dan melawan janji Allah S.W.T. Proses penciptaan manusia telah diterangkan dalam Al-Qur’an seperti berikut:

Dan sesungguhnya kami telah menciptakan manusia dari pati (yang berasal) dari tanah. Kemudian kami jadikan pati itu air benih (yang disimpan) didalam tempat yang kukuh (rahim). Kemudian kami ciptakan air benih itu menjadi segumpal darah, lalu dari segumpal darah itu kami jadikan seketul daging, lalu dari segumpal daging itu kami jadikan tulang, lalu dari tulang itu kami balut dengan daging. Setelah sempurna kejadian itu kami bentuk dia menjadi makhluk yang lain sifat keadaannya. Maka nyatalah kelebihan dan ketinggian Allah sebaik-baik pencipta.

(Al-Mu’minum: 12-14)

Proses kejadian manusia terhasil daripada persetubuhan lelaki dan perempuan melalui akad nikah yang sah. Pengklonan tidak memerlukan perkahwinan kerana tanpa pasangan pun, pengklonan boleh dilakukan (menggunakan sel). Ia membuatkan wanita tidak lagi memerlukan lelaki atau suami dan pembentukan sebuah keluarga untuk mendapatkan anak. Hubungan seksual akan dijadikan bahan permainan, hanya untuk memenuhi nafsu manusia. Wanita yang tidak berkahwin juga tidak dibenarkan mendapat anak melalui kaedah ini. Ia akan menambahkan masalah ibu tunggal dan menidakkan hak seorang anak untuk mendapat kasih sayang seorang ayah.

Pengklonan antara suami isteri tidak boleh dibenarkan kepada pasangan suami isteri. Secara saintifik, status anak yang dilahirkan hasil kaedah pengklonan bukanlah ‘anak’ kepada pemberi nukleus terbabit. Sebaliknya, klon yang dihasilkan adalah “kembar seiras” yang dilahirkan pada waktu terlewat oleh orang yang berbeza. Dengan sebab itu jika nukleus diambil dari bapa, pada hakikatnya dia bukanlah ‘bapa’ kepada anak tersebut tetapi adalah “kembar awal” anak tersebut. Ini seterusnya menimbulkan implikasi terhadap status perwalian, nafkah, harta pusaka, penentuan aurat dan sebagainya.

Jika ovum wanita lain pula digunakan dalam proses pengklonan tersebut, lebih banyak masalah yang akan timbul. Selain daripada kesamaran status suami dengan anak tersebut, status penderma telur juga boleh dipertikaikan. Malah, status ibu yang mengandungkan anak tersebut juga samar dan boleh disangsikan. Sebanyak sebelas ayat dalam al-Qur’an menegaskan bahawa manusia dicipta daripada ‘nutfah’, genetik, sperma yang bertanggungjawab menentukan jantina seseorang. la akhirnya menimbulkan komplikasi dari sudut kedudukan anak tersebut daripada segi pewarisan, nasab keturunan, hukum hakam, perkahwinan, pembahagian pusaka dan sebagainya. Akibatnya, tiada ikatan kekeluargaan yang mengikat dari segi undang-undang atau syarak (Jabatan Mufti Selangor).

Setelah pengklonan Dolly berjaya, banyak negara dan badan antarabangsa seperti UNESCO, G8, WHO dan lain-lain mengharamkan pengklonan terhadap manusia. UNESCO pada 1997 telah mengemukakan Deklarasi Genome dan hak-hak kemanusiaan yang ditandatangani 186 buah negara. Artikel dan pengistiharan ini melarang “amalan-amalan yang bertentangan dengan kemuliaan manusia” seperti pengklonan reproduktif manusia (Anon, 2003).

Apabila seseorang manusia diklon, sudah tentu usaha untuk memperbaiki kualiti manusia dilakukan supaya lebih cerdas, kuat, rupawan, penampilan fizikal (seperti mengubah warna mata, ketinggian, berat, dan lain ciri-ciri jasmani dan lain-lain) genius, cerdik, ataupun memperbanyak keturunan tanpa memerlukan proses persenyawaan secara konvensional. Ini memberikan hak dan pilihan kepada orang tua untuk memilih anak- anak sesuai dengan gen mereka. Walau bagaimanapun, sekiranya proses kloning itu gagal, ia sama seperti membunuh calon bayi itu sendiri.

2. Risiko Kematian dan Kegagalan yang Tinggi

Meskipun, teknologi pengklonan berjaya menghasilkan Dolly dan CC yang menjadi model kejayaan pengklonan, para saintis mempercayai bahawa teknologi yang ingin digunakan kepada manusia masih belum berkembang sepenuhnya dan mekanismanya juga masih kabur. Eksperimen yang dijalankan terhadap lima spesies mamalia sebelum ini mengukuhkan bukti bahawa pengklonan ke atas manusia belum tentu menjanjikan kejayaan. Para saintis menyifatkan pengklonan manusia adalah sesuatu yang berbahaya dan tindakan yang tidak bertanggungjawab:

Once inside cells, these vectors slot themselves into the host genome. In this way, transgenic organisms are made carrying the desired transgenes. The insertion of foreign genes into the host genome has long been known to have many harmful and fatal effects including cancer (Wahl et al, 1984; see also relevant entries in Kendrew, 1994); and this is borne out by the low success rate of creating desired transgenic organisms. Typically, a large number of cells, eggs or embryos have to be injected or infected with the vector to obtain a few organisms that successfully express the transgene(s).

(Wahl et al, 1984; Kendrew, 1994)

Sebahagian besar kehamilan yang melibatkan teknologi ini menyebabkan kematian janin dan kedua-dua nyawa (ibu dan janin) berdepan dengan pelbagai risiko. Ini menyebabkan keguguran, kematian bayi dan kesengsaraan yang terpaksa ditanggung. Sekiranya bayi tersebut hidup ia akan hidup sebagai individu kurang upaya sepanjang hayatnya.

Dolly memerlukan 227 kali cubaan, CC, seekor anak kucing telah berhasil diklon setelah gagal sebanyak 87 embrio. Kira-kira 98% usaha-usaha pengklonan gagal. Embrio yang diklonkan biasanya mati sebelum kelahiran (Zhu, 1998). Klon yang terselamat pula akan berdepan dengan maut akibat kegagalan jantung, masalah paru-paru atau penyakit- penyakit seperti diabetes (http://news.bbc.co.uk). Klon-klon mempunyai rintangan yang sama terhadap penyakit dan perosak. Sekiranya satu klon diserang penyakit atau perosak, semua klon yang tidak mempunyai daya rintangan terhadap serangan penyakit atau perosak tersebut, juga akan mati dan menyebabkan kepupusan spesies itu (David Prat, 2002).

3. Risiko Perubatan dan Ketidakpastian

Manusia adalah ciptaan Tuhan, hanya Tuhan yang dapat membuat manusia. Secanggih apapun teknologi untuk melakukan klon, hasilnya tetap tidak akan sempurna. Dalam kebanyakan kes, janin yang diklon membesar secara tidak normal. Keadaan ini boleh mengancam nyawa janin kerana rahim boleh terkoyak atau dipenuhi dengan cecair. Kehamilan melalui teknologi ini juga boleh menyebabkan berlakunya keguguran secara spontan (Jabatan Mufti Selangor). Pengklonan Dolly misalnya, hanya berjaya dihasilkan selepas 227 kehamilan. Eksperimen yang dijalankan terhadap mamalia yang lahir daripada teknologi ini menunjukkan haiwan klon menghadapi pelbagai ancaman kesihatan seperti kegagalan fungsi hati, masalah jantung, pembuluh darah tidak normal, paru-paru tidak cukup matang, diabetes, masalah sistem pertahanan tubuh dan kecacatan genetik (Ho, 1997), (Coghlan, 1996), (Report of the Council on Ethical and Judicial Affair of the American Medical Associate, 1999).

Risiko diserang sejenis kanser rahim (choriocarcinoma) turut diterima wanita yang mengandungkan bayi klon. Individu yang yang diklonkan bakal berdepan dengan obesiti, kurang daya tahan sistem tubuh, jangka hayat yang pendek dan masalah kecacatan genetik. Sepuluh daripada dua belas ekor tikus yang diklonkan di Jepun mati pada usia muda kerana mengalami pneumonia, kegagalan hati dan ketumbuhan. Dolly, spesies mamalia klon pertama di dunia yang dilahirkan di Edinburgh, Scotland, terpaksa berdepan dengan pelbagai ancaman kesihatan dan mengidap artritis pada pinggul dan kaki kiri belakang. Kromosom hasil klon juga didapati sama usianya dengan penderma (Shaikh Mohd Saifuddeen, 2003).

4. Penyalahgunaan

Keistimewaan dan sifat-sifat baik yang ditawarkan oleh manusia klon juga telah menarik minat individu tertentu untuk disalahguna. Penyalahgunaan ini boleh berlaku daripada pelbagai sudut seperti ekonomi, jenayah, ketenteraan, dijadikan senjata biologi dan sebagainya.

~

Artikel jurnal ini akan bersambung esok.

Novel Transgenesis (edisi 2016) boleh dibeli secara atas talian di BookCafe.com.my.

2 thoughts on “Transgenesis: Pelanggaran Etika Bioteknologi dalam Karya Sastera, Bahagian 1

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s