Perbanyakkan Pembacaan Cerita Fiksyen Sains

Salam,

Dalam rencana “10 Perkara Yang Anda Kena Tahu Sebelum Masuk Sayembara SaiFai” yang diterbitkan di Pena SaiFai beberapa minggu lepas, Fadli al-Akiti mengingatkan kita dalam perkaranya yang terakhir bahawa kita perlu “baca, baca, dan baca” jika ingin menjadi seorang penulis fiksyen sains.

Yang ini penting kerana pada pendapat saya, kita sebagai penulis fiksyen sains Malaysia terlalu taksub dengan fiksyen sains berupa filem-filem dan rancangan-rancangan televisyen sehingga kita lupa, atau tidak sedar, atau tidak tahu langsung, bahawa sebenarnya konsep-konsep fiksyen sains di dalam filem atau rancangan televisyen adalah lapuk atau terlalu mudah seperti memperbudak-budakkan penonton, dan sebenarnya ini, bagi seorang peminat fiksyen sains yang tegar (seperti saya), sangat membosankan.

Genre fiksyen sains sering dianggap sebuah genre yang hanya sesuai untuk remaja dan ini kita boleh lihat apabila buku-buku fiksyen sains disusun di rak-rak bahagian remaja di dalam toko-toko buku atau di perpustakaan. Anggapan ini tidak salah. Genre fiksyen sains sebenarnya memang sesuai dihadam oleh remaja. Seorang penulis fiksyen sains bernama Peter Graham kononnya pernah berkata bahawa, “Zaman emas untuk seseorang itu berjinak-jinak dengan fiksyen sains ialah pada umur tiga belas tahun.”

C-3PO

Tetapi kita harus ingat, remaja tidak akan kekal remaja selama-lamanya. Seseorang yang meminati fiksyen sains sejak dia di bangku sekolah sudah tentu akan bosan apabila mencapai umur dewasa dengan plot-plot mudah yang sama yang menonjolkan kapal angkasa yang dengan senang-senang boleh bergerak dengan kelajuan cahaya tanpa mengambil kira kesan dilasi masa dan kemudiannya boleh pula melompat dari satu hujung galaksi yang lain ke hujung galaksi yang lain. Perjalanan merentasi angkasa yang ditonjolkan filem seolah-olah mudah seperti menunggang motor untuk pergi beli burger di gerai depan 7-11!

Untuk mengekalkan minat seorang peminat fiksyen sains hingga ke umur dewasa, kita perlu menulis jalan cerita yang sesuai untuk dewasa iaitu cerita yang membawa plot dan konsep yang lebih kompleks.

Masalahnya kini, banyak cerita fiksyen sains yang saya baca sangat terpengaruh dengan plot-plot dan konsep-konsep mudah yang dibawa oleh cereka fiksyen sains di filem dan televisyen. Ya, saya tahu. Star Wars, Star Trek, Transformers dan sebagainya memang cool. Ia cool sebab ia menggunakan efek visual untuk mengghairahkan penonton. Itulah kelebihan sebuah medium penceritaan visual.

Matrix-VFX

Tetapi sebagai penulis novel atau cerpen fiksyen sains (kalau kamu seorang penulis skrip fiksyen sains, maaf, pintu keluar di situ. Kamu salah masuk kelas), kita tidak mempunyai kelebihan visual itu. Kita perlu menarik perhatian pembaca dengan cara yang lain. Kita tidak punya efek visual untuk melalaikan pembaca kita supaya melupakan plot-plot yang mudah dan tak berapa kompleks.

Oleh itu, sebagai penulis novel dan cerpen, kita perlu mempersembahkan kepada pembaca kita plot-plot yang lebih menarik, berbeza daripada apa yang ditayangkan di filem. Kita perlu menggagaskan konsep-konsep yang lebih mencabar minda kerana dalam sebuah novel memang ada ruang untuk memperkembangkan konsep-konsep sebegitu.

Dalam esei “SaiFai Mencerminkan Semangat Zaman,” saya memperkenalkan sebuah novel bertajuk The Forever War. Apa yang menarik di dalam novel itu ialah pengarangnya, Joe Haldeman, telah mencerita bagaimana sukarnya untuk merentasi angkasa sehingga satu pertempuran dengan pihak musuh boleh berlanjutan beratus-ratus tahun hanya kerana perjalanan ke medan pertempuran itu mengambil masa yang sangat lama.

Joe Haldeman_1974_The Forever War

Haldeman menekankan bahawa angkasa itu sangat, sangat luas dan jika ada pacuan sepantas cahaya sekalipun, perjalanan dari suatu sistem suria ke suatu sistem suria yang lain boleh mengambil beberapa jangkahayat. Perlu diingatkan, novel ini ditulis sebelum filem Star Wars ditayang di panggung wayang dengan jalan ceritanya yang ringkas dan padat, berbeza sekali daripada novel The Forever War.

Tapi ini bukan bermakna Star Wars adalah cerita yang membosankan. Apa yang saya mahu sampaikan di sini ialah, medium filem terhad apabila menyampaikan cerita dan konsep fiksyen sains manakala dengan sebuah novel seperti The Forever War, sebuah cerita yang lebih kompleks dapat digarap.

AncillaryJustice

Saya bagi satu lagi contoh, tetapi kali ini sebuah novel yang lebih baru, iaitu Ancillary Justice karangan Ann Leckie yang diterbitkan pada tahun 2013. Novel ini telah memenangi bermacam-macam anugerah iaitu Hugo Award, Nebula Award, Arthur C. Clarke Award, BSFA Award, dan juga Locus Award. Ini bukan calang-calang anugerah. Anugerah-anugerah ini adalah antara anugerah terbesar dalam dunia kesusasteraan fiksyen sains Barat.

Sebab mengapa Ancillary Justice begitu dikagumi pembaca dan pengkritik ialah kerana novel itu membawa konsep baru yang menarik dalam dunia fiksyen sains iaitu watak utamanya merupakan seorang kepintaran buatan sebuah kapal angkasa bernama Breq yang berkongsi kesedaran yang sama dengan berpuluh-puluh anak kapal suruhannya serta juga kapal-kapal pejuangnya. Setiap anak kapal dan kapal pejuang ini adalah sebahagian daripada “roh” atau kesedaran yang dimiliki kepintaran buatan kapal angkasa ini.

Plotnya pula mudah tetapi menarik. Apa akan terjadi jika kepintaran buatan ini dikhianati, dan “badan” kapal angkasanya dimusnah bersama-sama anak-anak kapal dan kapal-kapal pejuangnya, kecuali seorang anak kapalnya yang berjaya terselamat? Oleh kerana setiap anak kapal berkongsi kesedaran yang sama, dia seorang sahaja yang kini “mewakili” kepintaran buatan bernama Breq itu dan memikul tanggungjawab untuk mencari siapakah dalang di sebalik pengkhianatan itu.

Tetapi bukan itu sahaja yang telah membuat peminat tegar fiksyen sains begitu ghairah dengan novel ini. Dalam olahan plotnya, Leckie juga telah bermain dengan batasan bahasa dan komunikasi. Oleh kerana bahasa Inggeris mempunyai dua kata ganti nama, maskulin dan feminin, Leckie telah memilih untuk hanya menggunakan kata ganti nama feminin iaitu “she” dan “her” sebagai kata ganti nama yang wujud dalam dunia yang diciptanya itu. Ini membangkitkan bermacam-macam persoalan tentang jantina dan seksualiti dalam novelnya yang jarang dibangkitkan di dalam mana-mana karya fiksyen sains justeru membolehkan Leckie mengolah sebuah novel yang sangat segar dan unik.

tedchiang

Cerpen juga tak ketinggalan dalam membolehkan penulis membawa gagasan yang kompleks dan menarik. Kita ambil contoh cerpen-cerpen terkemuka Ted Chiang. Beliau seorang cerpenis yang hanya menghasilkan sebuah cerpen setiap beberapa tahun, tetapi setiap kali cerpennya tersiar, beliau akan sapu semua anugerah fiksyen sains.

Chiang terkenal dengan fiksyen sainsnya yang sangat berkhususkan sains tetapi beliau mengolah ilmu sainsnya itu menjadi cerita yang sangat unik dan mengagumkan. Baca sahaja cerpennya bertajuk Exhalation, ataupun cerpen The Merchant and the Alchemist’s Gate, dan awak akan sedar betapa hebat karangannya dan olahannya yang berbaur sains berjaya menjadikan cerita yang amat menarik.

Dalam Exhalation, Chiang berjaya mengolah sebuah cerita yang berkisar automaton yang menggunakan gas argon untuk bernafas dan juga berfikir. Tetapi tekanan udara dalam dunia itu semakin berkurangan dan tanpa tekanan udara dalam dunia, automaton tersebut tidak dapat berfikir lantas mereka perlahan-lahan hilang keupayaan kesedaran mereka.

Cerpen The Merchant and Alchemist’s Gate pula sebuah cerita tentang perentasan masa yang diilhamkan Hikayat 1001 Malam dan mengambil kaedah penceritaan yang sama seperti yang digunakan Scheherezade iaitu sebuah cerita di dalam cerita di dalam cerita.

Jika mampu, carilah juga antologinya yang sulung, The Story of Your Life and Others, dan hadamnya baik-baik kerana di dalam buku itu terdapat cerpen fiksyen sains yang terbaik pernah saya baca.

Contoh-contoh yang saya sebutkan ini semuanya novel-novel atau cerpen-cerpen dari Barat. itu tidak bermaksud seorang penulis fiksyen sains hanya perlu berufukkan fiksyen sains Barat sahaja.

Jangan ketinggalan membaca fiksyen sains dari benua-benua lain. Sebagai contoh, cubalah Cixin Liu, pengkarya dari China yang sedang popular dengan novelnya The Three-Body Problem; atau Gene Mapper, sebuah novel tentang pengubahsaian genetik makanan karya Taiyo Fujii dari Jepun; atau Binti, sebuah novel oleh Nnedi Okorafor, pengkarya dari Nigeria, tentang seorang gadis daripada suatu sukukaum yang tertindas yang berjaya mendapat tempat untuk menuntut kajian di salah satu universiti terbaik di dalam galaksi ini; atau awak boleh juga cuba membaca fiksyen sains dari rakan-rakan serantau kita dengan buku antologi cerpen-cerpen steampunk, The SEA is Ours, yang diselenggara oleh Jaymee Goh dan Joyce Chng.

Dunia ini luas dan dipenuhi dengan buku, apatah lagi buku fiksyen sains. Cari, dapat, hadam, dan perolehilah ilham daripada buku-buku ini. Insyaallah, jika awak tidak mengehadkan kreativiti dan imaginasi kepada plot-plot dan konsep-konsep fiksyen sains yang biasa terdapat di dalam filem dan televisyen, awak boleh menjadi seorang penulis fiksyen sains yang bukan sahaja hebat, tetapi mungkin juga boleh bertanding di persada fiksyen sains dunia suatu hari kelak.

Itu yang kita semua mahu lihat sebenarnya.

Advertisement

3 thoughts on “Perbanyakkan Pembacaan Cerita Fiksyen Sains

  1. Terima kasih Ted, pautan link yang ditinggalkan banyak membantu. Sekali klik sahaja, cerpen Ted Chiang sudah boleh dibaca. Sangat berguna untuk pembaca yang nak senang dan cepat seperti saya.

    Liked by 1 person

  2. Satu perkongsian yang berfaedah. Artikel ini menasihatkan penulis yang meniru filem bulat2 adalah strategi kurang bijak untuk menulis saifai. Dan karya saifai adalah kompleks & berlapis2, bukannya hanya apa yang nampak di mata. Terima kasih, Ted.

    Liked by 2 people

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s