Novel Jian Petanda Kemunculan Raja SaiFai Malaysia

jian

Tajuk Buku: Jian
Pengarang: Muhammad Fadli Al-Akiti
Penerbit: Dewan Bahasa dan Pustaka
Tahun Terbitan: 2004
Halaman: 238 halaman

Jika Rahmat Haroun dikenali sebagai Bapa SaiFai Malaysia maka Muhammad Fadli Al-Akiti bolehlah digelarkan sebagai Raja SaiFai Malaysia.

Novel Jian, yang merupakan novel sulungnya, menghuraikan punca berlakunya beberapa kejadian misteri di sebuah daerah bernama Jian yang terletak di Pahang. Ia bermula pada tahun 1984 di mana dua belas orang penyelidik yang menjalankan penyiasatan saintifik rahsia di hutan belantara Pahang telah mengalami suatu tragedi mengerikan.

Hanya seorang sahaja penyelidik yang terselamat iaitu Dr. Mohd Fuad Osman. Selang tiga belas tahun kemudian, beberapa pakar saintis yang terdiri daripada Dr. Razak, Dr. Lim, Dr. Amrin dan Dr. Leon kembali ke perkampungan Jian untuk menyiasat punca kemalangan itu.

Konflik berlaku apabila Dr. Amrin dan Dr. Leon mendapat jemputan daripada Tuk Imam Azhar, salah seorang penduduk kampung untuk melihat keadaan Akob, anak kepada Tuk Mat. Akob berada dalam keadaan menyedihkan kerana terpaksa diikat dari dada hingga ke pinggang pada tiang rumah Tuk Imam Azhar. Muka Akob kuning pucat dan mukus mengalir dari celah rongga hidung dan mulutnya. Dia juga sering meracau, bercakap benda-benda mengarut, ketawa sendiri dan histeria tidak tentu arah.

Menurut Tuk Imam Azhar, penyakit pelik dan ganjil yang menyerang Akob bermula apabila dia terjumpa sesuatu di dalam hutan dan membawa masuk barang itu ke dalam kilang sabun tempat dia bekerja. Tidak lama kemudian, Akob mula mengamuk sehingga menyebabkan dua orang pekerja kilang terkorban. Perilaku Akob yang terlalu ganas menyebabkan dia disisihkan ahli keluarganya. Mujurlah keluarga Tuk Imam Azhar sudi menawarkan bantuan untuk menjaga Akob yang menderita.

Pak Busu, ketua kampung Jian berasa kurang senang dengan kehadiran doktor-doktor ini. Dia menyimpan dendam peribadi pada golongan doktor kerana membiarkan anaknya mati di hospital, biar pun anaknya sendiri menghidap barah paru-paru kerana tegar merokok. Pak Busu juga tidak mahu rahsia kejadian aneh di Kampung Jian diketahui ramai, maka dia berusaha menghasut penduduk kampung untuk mengusir keempat-empat doktor ini.

Dr. Razak, Dr. Lim, Dr. Amrin dan Dr. Leon mengkaji cecair kuning yang mengalir dari tubuh Akob. Mereka mendapati ciri-ciri mikroorganisma di dalamnya menyerupai bentuk virus yang boleh mengganggu sistem saraf. Kemudian mereka diberitahu bahawa terdapat sebuah makmal terbiar berdekatan dengan perkampungan ini. Penyiasatan dijalankan dan mereka mula menemui bukti-bukti kejadian ngeri yang pernah berlaku di dalam makmal itu 13 tahun yang lampau.

Keadaan menjadi bertambah genting apabila Akob tiba-tiba melolong dan menjadi bertambah ganas. Dia tidak sempat diselamatkan dan akhirnya meninggal dunia. Tambah mengejutkan, mayat dua orang rakan kilang Akob yang dikatakan telah mati kini muncul semula dan menggemparkan penduduk kampung. Bagaimana kedua-dua mayat ini boleh hidup semula? Apakah yang menyebabkan mereka kembali ke kawasan kampung itu?

Kemunculan semula Dr. Mohd Fuad Osman ke kampung Jian menambahkan lagi suasana misteri yang menyelubungi. Babak-babak akhir novel ini menyajikan beberapa siri kejutan yang tidak terduga, antaranya pengkhianatan yang terjadi di kalangan doktor-doktor itu serta perubahan mendadak yang berlaku kepada penduduk kampung.

Apakah yang menyebabkan perubahan itu? Siapakah dalangnya? Bagaimanakah mereka hendak menyelesaikan segala kekalutan yang melanda? Kesemua ini akan terjawab apabila anda membaca novel sains fiksyen bertajuk Jian ini.

Penulis buku ini, Muhammad Fadli Al-Akiti berjaya mewujudkan kisah yang lengkap dengan unsur misteri, saspens dan keterujaan.

Terdapat beberapa adegan yang diceritakan dengan cukup baik sehingga pembaca terasa seperti berada sendiri di tempat itu. Ada juga beberapa kisah mengenai perlakuan penduduk kampung yang melucukan sehingga membuatkan pembaca tidak kering gusi.

Secara keseluruhan, novel ini merupakan bahan bacaan yang baik, sarat dengan muatan ilmu dan sesuai untuk semua golongan terutama sekali bagi mereka yang gemarkan fiksyen sains.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s