Salam Perkenalan

Salam,

Blog ini saya hidupkan kerana punya perasaan perlunya ada blog di mana saya dapat menurunkan pendapat saya tentang cerita-cerita fiksyen sains (atau lebih mesra, “saifai”), khususnya novel dan cerpen yang ditulis orang Malaysia.

Saya tergerak untuk menghidupkan blog ini kerana pada tahun-tahun 2014 dan 2015, dapat dilihat suatu “gerakan” yang bersemangat menulis genre saifai. Selepas beberapa tahun di mana saifai Malaysia agak kecundang dan seolah-olah tidak kemana-mana, “gerakan” baru ini menghembuskan nafas baru dan membangunkan semula saifai negara.

Perkara ini tidak terhad kepada saifai bahasa Melayu sahaja malah berlaku juga kepada saifai Malaysia yang berbahasa Inggeris di mana ia juga mengalami suatu renaisans kecil apabila antologi fiksyen sains Malaysia pertama, Cyberpunk: Malaysia diterbitkan oleh rumah penerbitan indie, Fixi, di bawah label Fixi Novo. Tetapi dalam blog ini saya mahu fokus kepada buku-buku berbahasa Melayu sahaja.

Jadi, siapakah ahli-ahli gerakan ini?

Kita boleh mula dengan pemenang-pemenang Sayembara Fiksyen Sains dan Teknologi UTM-Kumpulan Utusan Musim Ke-3 di mana buku-bukunya telah diterbitkan awal tahun 2015. Boleh saya katakan di sini, pemenang pertama, Transgenik Sifar karya Sri Rahayu Mohd Yusop dan pemenang kedua, Leksikon Ledang karya Nor Azida Ishak dan Fadli Al-Akiti, ialah antara buku terbaik saifai Malaysia yang pernah saya baca.

Leksikon Ledang ditulis pasukan pengarang tetapi pada tahun yang sama mereka juga telah menerbitkan buku masing-masing.

resesif

Nor Azida Ishak telah menerbitkan buku antologi cerpen saifainya, Resesif, sebuah buku yang segar membawa cerpen-cerpen yang banyak memperintikan sains dan kebanyakannya “puts the science back in science fiction“.

gugurnya azazil

Fadli Al-Akiti pula telah menerbitkan Gugurnya Azazil, sebuah kisah yang berlatarkan tiga zaman, dan pada masa yang serentak meliputi subgenre perentasan masa, opera angkasa, dan sejarah alternatif.

biohazard

Kedua-dua Resesif dan Gugurnya Azazil telah diterbitkan di bawah penerbitan Simptomatik Press yang menerbitkan buku saifai khususnya. Simptomatik Press diwujudkan apabila kumpulan cerpen Biohazard karya Kushairi Zuradi diterbitkan pada lewat tahun 2014. Biohazard mengumpulkan cerpen-cerpen yang berkisar tentang hal-hal perubatan dan biologi.

Kemunculan sebuah rumah penerbitan yang mengkhususkan penerbitan buku-buku saifai adalah sesuatu yang sangat memberangsangkan kerana inilah kali pertama ianya pernah berlaku dalam sejarah kesusasteraan Malaysia. Walaupun buku-buku saifai pernah diterbitkan oleh penerbit-penerbit mainstream dan pernah juga sebuah penerbit mewujudkan label yang mengkhususkan saifai, tetapi tidak pernah ada rumah penerbitan yang hanya mengeluarkan buku-buku saifai. Sejauh manakah mereka mampu bertahan, itu persoalan lain. Yang patut kita raikan sekarang ialah akhirnya sebuah rumah penerbitan saifai sudah wujud dalam negara ini.

Awal tadi saya ada sebutkan penerbit indie Fixi. Mereka antara penerbit-penerbit buku-buku “pulp” yang kini sedang meletup di pasaran. Pada mulanya mereka terbuka untuk menerbit mana-mana naskhah yang diterima bawah kategori “pulp” dan ini termasuklah genre saifai.

Malangnya, buku-buku saifai yang diterbitkan itu, seperti Invasi karya Raja Faisal dan Gergasi karya Khairul Nizam Khairani tidak laris dan kini sudah tidak dicetak lagi. Hanya Zombijaya karya Adib Zaini sahaja yang berjaya menarik minat pembaca-pembaca Fixi. Walaubagaimanapun, Fixi telah memuatnaik novel-novel ini ke Wattpad (kecuali Zombijaya yang kini diterbitkan di bawah tajuk KL Zombi setelah diadaptasi menjadi filem) supaya peminat saifai tidak perlu gentar akan kesusahan untuk mencari buku-buku tersebut.

Jadi kini penerbit Fixi agak segan sedikit untuk menerbit sebuah karya saifai kerana kurang pembeli. Tetapi tidak bermakna tiada langsung karya saifai diterbitkan. Cuma kini elemen saifainya “disembunyikan” sedikit untuk membuatkan ia nampak lebih menarik kepada pembaca yang mungkin takut apabila mendengar perkataan “sains”.

Perkara ini timbul dalam buku-buku seperti Retina karya Lokman Hakim dan Bongkar karya Faisal Sulaiman di mana elemen-elemen saifainya tidak begitu didedahkan. (Mungkin ada di antara kalian yang akan berkata “buku-buku ini bukan saifai langsung! Ini fantasi namanya!” Jawapan saya kepada itu ialah saya tidak kira, malahan saya agak liberal dalam interpretasi istilah “fiksyen sains”. Pada pendapat saya, saifai itu merangkumi juga subgenre fantasi sains dan contoh baik fantasi sains ialah Star Wars di mana cerita kapal angkasa berbaur dengan agama dan magis yang tak ada kena mengena langsung dengan sains.)

Saya mahu sebutkan sedikit lagi tentang Lokman Hakim. Dia adalah seorang pengarang yang sangat prolifik. Saya pun tak ingat berapa karya yang beliau terbitkan bersama Buku Hitam Press pada tahun 2015 tetapi kalau tak silap saya kesemuanya adalah buku saifai, walaupun saifainya itu lebih kepada arah fantasi sains dan fiksyen eskatologi.

Seorang lagi penulis yang diterbitkan oleh Fixi pada tahun 2015 ialah Fahmi Mustaffa. Novel Fixinya yang sulung, Laknat, bukanlah saifai, tetapi beliau telah juga menulis sebuah novel pascaapokalips, Suatu Hari Nanti Manusia Akan Lupakan Tuhan, yang kini sedang menunggu penerbitannya bersama Simptomatik. Beliau juga telah menerbitkan sebuah chapbook bertajuk Renaisans yang mengandungi cerpen-cerpen pascaapokalips.

saifai legasi oakheart

Baru-baru ini juga rumah penerbitan Legasi Oakheart telah mengeluarkan zine kecil yang bertema “saifai” dan ia memuatkan esei, rencana, dan juga cerpen oleh penulis-penulis saifai seperti Hafizul Osman (salah seorang pemenang saguhati Sayembara Fiksyen Sains dan Teknologi UTM-Kumpulan Utusan Musim ke-3), Kushairi Zuradi, dan Nor Azida Ishak.

Pendek kata dunia saifai Malaysia kini sangat cerah. Nama-nama yang saya sebutkan di dalam pos blog inilah merupakan gelombang baru dalam dunia saifai Malaysia. Semoga mereka teruskan usaha dalam menghasilkan lagi karya-karya saifai dalam tahun 2016.

Kami baru sahaja melangkah seminggu ke dalam tahun baru ini tetapi sudah mendengar bisikan tentang segelintir penulis yang akan menghantar naskhah saifai mereka ke Sayembara Fiksyen Sains dan Teknologi UTM-Kumpulan Utusan Musim ke-4 dan ada juga khabar angin mengatakan sebuah rumah penerbitan besar tanahair akan mewujudkan sebuah label saifai baru pada tahun ini.

Oleh itu, susah untuk saya berduduk diam sahaja kerana terlalu banyak sebab untuk saya berceloteh tentang saifai dan saya pasti akan ada banyak perkara yang saya ingin menceritakan dalam bulan-bulan akan datang.

Jadi, di sini, saya ingin menjemput kalian yang membaca pos blog ini untuk bersama saya dan meraikan kebangkitan saifai Malaysia. Jika diizinkan, dalam masa akan datang saya akan cuba memuatkan rencana, makalah, atau resensi tentang saifai di blog ini, setakat mana yang saya mampu.

Marilah kita, penulis dan peminat saifai, bersama menjadikan tahun 2016 hebat untuk fiksyen sains Malaysia!

One thought on “Salam Perkenalan

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s